Monilajisuuden puolesta -lajiyhteistyö
Publicerad: 26.09.2015 00:00

Monilajisuuden puolesta -lajiyhteistyö

Yhteistyössä mukana olevat seurat haluavat edistää ja mahdollistaa lasten ja nuorten monipuolista harjoittelua ja monen lajin harrastamista. Tavoitteena on lisätä harrastajien ja liikkujien määrää.

Monipuolinen harjoittelu on mielekästä ja hauskaa. Harjoittelun vaihtelevuudella luodaan ja ylläpidetään innostuksen ilmapiiriä. Mielekkyys ja hauskuus takaavat usein myös riittävän harjoittelun ja liikunnan määrän.

Yhteistyön kautta halutaan mahdollistaa myös huippu-urheilijaksi kehittyminen riittävän ja monipuolisen harjoittelun kautta mutta lapsen/nuoren omalla aikataululla, hänen omista lähtökohdistaan ja erityisesti oman motivaation kautta. Tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö jokainen yksilö voi harrastaa omalla tasollaan ja saavuttaa oman huippunsa kuitenkaan tulematta kilpaurheilijaksi.

YHTEISTYÖN PERIAATTEET

1) Osapuolet kannustavat lapsia ja nuoria harrastamaan monipuolisesti useita lajeja. Usean lajin kokeilemiselle ja harrastamiselle annetaan aikaa silläkin uhalla, että joukkuetulos (kaikissa/jossakin lajissa) paranee tai syntyy vasta myöhemmässä vaiheessa

2) Osapuolten tavoitteena on kasvattaa liikkujien ja harrastajien määrää. Lapsia ja nuoria kannustetaan liikkumaan monipuolisesti ja harjoittelemaan myös omalla ajalla. Tavoitteena on, että jokainen liikkuisi päivittäin.

3) Osapuolet ja sen eri sidosryhmät (kuten valmentajat tai vanhemmat) ovat mahdollistamassa sen, että lapsi innostuu, harrastaa ja kehittyy.

4) Osapuolet sitoutuvat toimimaan pelaajien parhaaksi, ei seuran, joukkueen tai valmentajan menestymiseksi. Seura ja valmentaja ovat tukemassa ja auttamassa; lapsi urheilee ensisijassa itselleen, ei seuralle tai valmentajalle
- lapsi ja yksilö ovat keskiössä, kehittyminen urheilussa lapsen/yksilön lähtökohdista ja aikataululla, lapsi/yksilö/urheilija on tärkeämpi kuin "voittava valmentaja"
- lapsesta tulee harrastaja ja nuoresta sitä kautta urheilija omalla aikataululla, hänen omista lähtökohdistaan ja erityisesti oman motivaation kautta
- kaikissa lajeissa pyritään huomioimaan myös lapsen potentiaali ja harjoitusvaste, ei pelkästään tämän hetken taitotaso

5) Myös muiden lajien harjoitukset ovat osa kokonaisharjoittelua. Lajitaidon hiomisessa korostetaan omalla ajalla tapahtuvaa harjoittelua. Monen lajin harrastajat ovat tasavertaisessa asemassa kunkin lajin ikäluokkajoukkueiden toiminnassa.

6) Osapuolten järjestämässä toiminnassa voi tähdätä korkealle tasolle tai harrastaa. Lajitaitojen lisäksi opitaan sääntöjen ja sosiaalisten taitojen merkitystä.

YHTEISTYÖMALLEJA

Seurat haluavat järjestää erilaista yhteistyötä niiltä osin kuin toiminnassa on yhtymäkohtia niin seura- kuin ikäluokkajoukkuetasolla. Tällaisia ovat mm. valmennusseminaarit, koulutukset, fyysinen/koordinaatioharjoittelu, testaukset, liikuntapäivät. Kulloisenkin lajin kilpailukaudella sekä harjoittelu- että otteluaikataulujen päällekkäisyydet pyritään minimoimaan.

ENSIMMÄINEN YHTEINEN VALMENNUSSEMINAARI JÄRJESTETTIIN LAUANTAINA 26.9

Seminaarin puhujina olivat Jukka Kinnunen, Nibacoksen päävalmentaja aiheesta Monilajisuus, Olli Cajan Lapin urheiluopistolta aiheesta TaitoC-valmennuskonsepti, joka sisälsi myös käytännön demon. Lisäksi Jarmo Sainio, Juniori Hermeksen taitovalmentaja esitteli lajiyhteistyön ensimmäisen yhteishankkeen Liikuntakoulu 5-6 vuotiaille lapsille.

Jukka Kinnunen, Nibacos

Olli Cajan, Lapin urheiluopisto

Olli Cajan, TaitoC demo

Klubbens senaste

          GBK r.f.               
          Hyvlerigatan 4
          67100 Karleby
          gbk@gbk.fi
          06-8313325