GBK Miehet, Miesten Kakkonen

VIFK - GBK   5 - 2

Elisa Stadion TN

Vasa IFK - GBK 5-2 (2-1)

GBK står fortfarande på noll poäng efter 2-5 bortaförlust mot Vasa IFK i onsdags. Vasalaget ledde 2-1 i paus.

IFK var strået vassare, vann rättvist, men siffrorna var en aning i överkant.

Hemmalaget ägde matchens första kvart och GBK fick mest försvara sig. Tidvis såg det farligt ut framför gästernas mål. Men GBK började få mera spel framåt och skapade två till tre chanser. Men det var hemmalaget som gick till ledning i 25:e minuten. Gästerna hängde inte med när IFK:arna väggspelade och Shkelqim Xhosa utnyttjade friläge, 1-0.

Små marginaler var det i slutet av halvleken. GBK:s Zuca, framspelad av Markus Enlund och Elis Åström, fick ett friläge som hemmamålvakten parerade. Hemmalagets 2-0 kom strax efter och gjordes av Jonas Pitkäkangas vars långskott resulterade.

GBK gav sig inte. Gästerna reducerade i 43:e minuten. Aaro Hedmans (bilden) inlägg hittade Joni Lämsä som gjorde mål.

Målet gav GBK råg i ryggen för gästerna som fick ett kvitteringsmål två minuter efter paus, målskytt Hedman. Zuca och Enlund gjorde förarbetet.

Men några markeringsmisstag och felpassningar resulterade i två baklängesmål, 2-4. Målen gjordes av Xhosa och Pitkäkangas. Etoka, som kom fri från nästan halva plan, gjorde hemmalagets femte mål.

Joni Lämsä gjorde säsongens första match.

Nytt försök öppna poängkontot får GBK på söndag då laget gästas av Kajaanin Haka.

GBK: Joonas Koivukoski, Lasse Känsälä, Teemu Mäki (70 Juuso Jäntti), Oskar Ylimäki, Tyson Okundzi (65 Elmeri Lahti), Elis Åström, Ville Luokkala (70 Topi Mäki), Markus Enlund (82 Samuel Frilund), Aaro Hedman, Joni Lämsä (82 Zhan Bulatkulov), Zuca.

Varnade/Varoitetut: Ylimäki, Okundzi, Enlund.

GBK:lle vierastappio

Vielä ei pistetili auennut, kun GBK vieraili Vaasassa, jossa paikallinen IFK voitti 5-2, johdettuaan tauolla 2-1.

IFK hallitsi ensimmäistä varttia ja GBK:n puolustus sai olla hereillä. Vartin jälkeen GBK paransi peliään ja sai luotua parikin tekopaikkaa.

Mutta IFK teki johtomaalin 25 minuutilla. Hyvin sommitelman ja seinäsyötön jälkeen Shkelqim Xhosa pääsi tekopaikkaan, eikä erehtynyt.

37 minuuttia oli pelattu, kun GBK oli lähellä tasoitusmaalia. Elis Åströmin ja Markus Enlundin esityöstä Zuca pääsi avopaikkaan, mutta maalivahti teki komean jalkatorjunnan. Kaksi minuuttia myöhemmin pallo oli GBK:n maalissa. Jonas Pitkäkangas laukoi 20 metristä ja taululle lukemat 2-0.

GBK ei antautunut. Vierasjoukkue iski juuri ennen taukoa. Aaro Hedmanin (kuvassa) syötöstä Joni Lämsä kavensi. Lämsälle ottelu oli kauden ensimmäinen.

GBK:n hyvä ote jatkui tauon jälkeen ja tasoitus nähtiin 47 minuutilla, maalintekijänä Hedman. Siinä vaiheessa näytti hyvältä, mutta sitten iski IFK kaksi nopeaa maalia.

Xhosa teki 3-2 ja Pitkäkangas 4-2. Molempia edelsi vieraiden virhe. Lähes puolesta kentästä läpi juossut Etoka teki kotijoukkueen 5-2 maalin.

Sunnuntaina GBK pelaa kotiyleisön edessä ja vastaan asettuu Kajaanin Haka.

VIFK

5 - 2

(2-1)
26'MaaliXhosa Shkelqim
41'MaaliPitkäkangas Jonas
48'MaaliHedman Aaro
54'MaaliXhosa Shkelqim
66'MaaliPitkäkangas Jonas
78'MaaliEtoka Lubunga